Johan d’Ouwe kapper
GOUDA
Dit is de kapper waar ik nog steeds mijn haar laat knippen!
Een knipbeurt bij Johan d’Ouwe Kapper in Gouda is echt een bijzondere ervaring. Johan Karelse, zoals Johan d’Ouwe eigenlijk heet, is de 70 al gepasseerd maar nog lang niet van plan om te stoppen. Deze Barbier van Gouda is een ervaren herenkapper die het vak van zijn vader heeft geleerd. Wie binnenstapt in de kapperszaak van Johand d’Ouwe Kapper gaat heel wat jaren terug in de tijd. De zaak is volledig heringericht naar een salon uit 1928. Een deel van zijn verzameling oude kappersattributen staat uitgestald in de winkel. Langzaam is Barbier Johan Karelse niet. Zes klanten in anderhalf uur kan hij nog gemakkelijk aan. En denk maar niet dat je kapsel dan wordt afgeraffeld. Ouderwetse kwaliteit is waar deze herenkapper uit Gouda voor staat.
Artikel AD 29 mei 2008
Wie zich bij kapper Johan Karelse laat knippen gaat zomaar tachtig jaar terug in de tijd. In de jaren dertig werd de kapperszaak ingericht en er is nooit meer iets aan veranderd. De oude stoelen, de wastafels, zeventig jaar oude flesjes haarwater, een antiek permanent-apparaat, het staat er allemaal nog.
Maar niets is wat het lijkt. Doe de achterdeur van de winkel open en je staat ineens in een modern interieur. Het interieur dat de kapperszaak aan de Goudse Nieuwe haven had tot januari vorig jaar.
Al meer dan vijftig jaar knipt Johan Karelse (geboren 1942) , een kapper als zoveel andere. ,,Maar ik was natuurlijk wel beter dan de rest,’’ lacht hij.
Hij heeft het van geen vreemde, want ook zijn vader en grootvader waren kapper.
Al meer dan honderd jaar knipt er een Karelse in Gouda.
Maar op zijn 65ste gooide Johan ineens het roer om. ,,Ik had geen zin om met pensioen te gaan, en daarom besloot ik dit te doen.
Ik heb wel wat met de jaren dertig, en bovendien kon ik zo mooi mijn verzameling oude kappersattributen kwijt,’’ zegt hij. Sindsdien noemt hij zich Johan, d’Ouwe Kapper.
Verzamelen, dat doet Karelse al dertig jaar. Vooral scheermessen, maar ook flesjes, krultangen, uithangborden en reclameplaten. Meer dan 2500 stukken telt zijn verzameling.
,,Als er tien mensen zijn in Nederland die scheermesjes verzamelen is het veel.’’ Geen wonder dat zijn verzameling de grootste is op dit gebied. ,,De op één na grootste verzameling telt vijfhonderd stukken, waarvan er 450 bij mij vandaan komen. Dingen die ik dubbel had. Wat het waard is? Geen idee, tussen de vijf en vijfhonderd euro per stuk. Als ik het allemaal in één keer aanbied, krijg ik er geen dubbeltje voor, want er is bijna niemand die dit verzamelt.’’ Zijn aanwinsten vindt hij op beurzen, rommelmarkten en op internet.
Maar waar laat je zoveel mesjes en tangen? In de opslag, in dozen. ,,In mijn kantoor heb ik vitrines staan met de mooiste dingen, de rest stond in de opslag. Totdat degene van wie die ruimte was zei dat ik weg moest. Daarna besloot ik een oude winkel in te richten. Als een soort toonzaal voor mijn verzameling.’’
Je zou haast zeggen dat kapper Karelse aan een eigen museum toe is. ,,Nee hoor, ik vind het leuk om mijn verzameling te laten zien, maar ik heb er geen zin in om er iedere dag hetzelfde verhaal bij te vertellen.’’ Om dezelfde reden vertelt hij er niet over onder het knippen. ,,Een enkele keer vraagt er iemand wel eens wat, maar voor de rest gaat het gewoon over het weer en de actuele politiek.’’
De oude inrichting haalde hij overal vandaan. Van beurzen, speciaalzaken in oude interieurs. ,,Dat permanent-toestel stond bij een groothandel. Ik heb drie jaar moeten praten voor ik het los kreeg.’’
Het publiek vindt het nieuwe oude imago prachtig. ,,Eén klant zei: wat moet je met die oude troep? Maar de rest reageerde positief.’’ Ook toeristen vinden de kapperswinkel mooi. ,,Ik moet iedere week het raam schoonmaken van de vette neuzen die er tegenaan zijn gedrukt,’’ zegt Karelse. Maar of het hem meer klanten heeft opgeleverd, hij weet het niet.
,,Een enkeling komt er speciaal voor. Het is wel druk, maar ik ben dan ook alleen maar op woensdag, donderdag, vrijdag en de halve zaterdag open. Ik heb in ieder geval het grootste deel van mijn klantenkring behouden.’’ Althans, de mannen, want vrouwen knippen doet Johan Karelse niet meer.
Toch zijn ook bij d’Ouwe Kapper moderne zaken niet ver weg. Want wie goed kijkt, ziet dat in een oude schilderijlijst een computerscherm is weggewerkt, en in een fraaie oude doos blijkt het pinapparaat te zitten. En o ja, ook de prijzen zijn niet van de jaren dertig.
,,Nee zeg, het moet wel leuk blijven, ik wil er nog wel wat aan verdienen,’’ zegt kapper Karelse. Hoe lang hij er nog mee doorgaat? ,,Als ik op een morgen wakker word en ik denk: bah, ik moet vandaag gaan knippen, dan sluit ik meteen de zaak.’’
Van 7 juni tot 28 september 2008 is(was) een belangrijk deel van de verzameling van Johan Karelse te zien in de expositie Hoofd Zaken bij de Oudheidkamer Reeuwijk aan de Oudeweg 3 in Reeuwijk-Brug. Meer informatie: www.streekmuseumreeuwijk.nl
Inmiddels staat dit diorama voorgoed bij Johan in de zaak en is aldaar te bewonderen.
LINK NAAR 360 graden beeld van het interrieur>
Link naar foto’s Bert Mellaart
Klik op onderstaand artikel om het goed te kunnen lezen
2021
Johan DÓUWE KAPPER (79 jaar) MOET TOT ZIJN VERDRIET STOPPEN
NOU JOHAN, BEDANKT VOOR AL DIE JAREN DAT JE MIJ, MIJN VROUW EN KLEINKIND WILDE KNIPPEN.
Nergens vonden wij een betere kapper dan jij.
Groeten van Martha, Jacques en Ivo