The Firestarters Gouda

Willem Tillemans  (Links)
Drums / Vocals


 rechts John van Kleef

Willem Tillemans
Willem was al op jonge leeftijd met z’n neus in de muziek gevallen.
Al vroeg in de jaren 50 hadden ze thuis een pick-up en daar maakte Wim veel gebruik van. Zijn vader was in die tijd best wel ‘modern’ te noemen wat betreft zijn muziek voorkeur en kocht dan ook veel platen. Daar is Willem z’n interesse begonnen voor allerlei soorten en genre’s van muziek; van Bing Crosby tot het Kozakken-koor en van Doris Day tot het bekende duet uit “De Parelvissers.
En zo zat hij op z’n 9e jaar al volop in de muziek. Wim kreeg een mondorgel opleiding bij muziek-vereniging  ‘Crescendo’. Zo ging hij op z’n 10e jaar met deze vereniging op tournee naar Duitsland.

Op 12 jarige leeftijd kreeg Willem belangstelling voor de ‘Pop’ muziek. Artiesten als Elvis Presley en Buddy Holly deden in deze tijd hun entree op het Europese vaste land. Omstreeks die tijd was Willem samen met een aantal andere jongens een bandje begonnen: “The Rocking Dynamites”. Helaas was dit avontuur geen lang leven beschoren.

Na een rustige periode kwam Willem bij clubhuis “De Mussen” in de Komijnsteeg verzeild. Hier liep hij Piet Britsemmer en Joep Bűsdorf tegen het lijf. Deze twee jongens maakten samen al muziek en zochten nog een drummer. Welnu, dit was niet tegen een dove gezegd. Willem was als een speer gaan leren drummen (tot grote ramp van sommige omwonenden) en zo werden “The Starfighters” geboren.
Dit avontuur liep 6 jaar lang met veel succes totdat de verplichte diensttijd deze formatie uit elkaar trok. Daarna was het ruim 30 jaar rustig op het muzikale gebied.

Het was voor z’n 25 jarig huwelijksfeest dat Willem besloot om de band maar weer eens bij elkaar te halen om op deze gelegenheid weer eens gezellig met elkaar te ‘Jammen’; en het bloed kroop waar het niet gaan kon. Het beviel ze allemaal wel goed en besloten hiermee door te gaan. Toen “The Starfighters” wat vaker op gingen treden kwamen zij John van Kleef tegen die werd uitgenodigd om als ‘gast’ toetsenist deze band muzikaal bij te staan.

Maar ook de vriendschap tussen John en Willem groeide snel uit tot een onuitputtelijke bron van muzikale ideeën. John wist bijzondere muzikale komposities en arrangementen te creëren terwijl Willem een uitstekend tekstdichter bleek te zijn.
En zo hadden die twee nogal eens contact. Maar Willem, de jaren 60 man die hij is, moest en zou John ervan overtuigen wat John mistte. John speelde immers all-round populaire muziek voor bruiloften en partijen en had zich nooit verdiept in het 60er jaren genre. Hij wist van Kleef hier warm voor te maken en het resultaat hiervan is een fris nieuw Duo: “The Firestarters”.

John van Kleef
John had ook vanaf zeer jonge leeftijd interesse in muziek. Vanaf zijn zesde jaar zeurde hij bij z’n ouders om een elektronisch orgel. Maar zijn ouders beloofde hem dat als hij tien jaar was en hij zou dat dan nog willen, dan kreeg hij er één.
Zo kreeg John voor z’n tiende verjaardag een electronisch orgel. Binnen drie maanden speelde hij op gehoor en zonder ook maar één noot te kunnen lezen iedere melodie na die hij even tevoren op de radio had gehoord. Zo kwam het ook dat hij, nog voor hij 12 jaar werd, op Zaterdag middag in menig Gouds Café speelde, waar dan ook graag met de pet rond gegaan werd om hem te belonen voor zijn muzikale prestaties.
Maar, op de muziekschool in Gouda waar John intussen les had genomen om muziek te leren lezen, hadden ze hogere verwachtingen ingeschat voor John. Er werd gesproken over Conservatorium en een klassieke piano opleiding. Dus kwam er op z’n 11e een piano thuis en een privé leraar, en een auditie op het Rotterdams Conservatorium volgde aan het eind van de lagere school.
John werd uitverkoren uit 1500 kandidaten terwijl er slechts 24 plaatsen waren. Van zijn 12e tot z’n 15e heeft John hier een opleiding klassiek piano genoten, die werd onderbroken door de Emigratie van het gezin naar Australië.
In Australië is John min of meer gelijk beroepsmatig begonnen in de muziek. Eerst als pianist in een groot restaurant in het Australische “Dreamworld” (een soort zusje van Disneyland). Later heeft hij daar zijn diploma muziekleraar gehaald en heeft ook langdurig piano en orgel-les gegeven. In de avonduren en in het weekend was hij bijzonder actief als “Entertainer” all-round, op instrumenten als Piano, Orgel, Theater-orgel, Kerkorgel en in alle denkbare situaties zoals Restaurants, Cocktail-Bars, Clubs, Theaters, Schouwburgen en zelfs volle concertzalen.
Ook was hij een graag geziene gast in radio en televisie studio’s en heeft als één van de weinigen een ‘Live’ concert gegeven op ATV Channel 7 Brisbane voor een publiek van ruim twee miljoen kijkers.In 1989 keerde John weer terug naar Nederland waar hij zichzelf weer onder aan de lange trap bevond. Maar ook hier duurde het niet lang voordat zijn naam bekendheid kreeg als buitengewoon artiest en entertainer.
John legde zich vooral toe op het Bruiloften / Partijen werk en het ‘easy listening’ restaurant / cocktail-bar genre. Het is te danken aan Willem Tillemans dat John zich sinds 1997 bijzonder heeft verdiept in het jaren 60 repertoire. Dit heeft, na enkele gast optredens bij “The Starfighters” geleid tot het ontstaan van deze nieuwe tweemans formatie: “The Firestarters“.
 Video’s van Willem en John
Kerkplein Moordrecht 05-05-2000
De Bonte Wever Slagharen 2000
Lunchroom Het Luifeltje 10-06-2000
Opname Special Gouwestad Radio 16-10-2000
 Goudse formatie ‘The Firestarters’ 1999 – 2002

Scrol omlaag voor strange and beautiful things