Heeft u een Autovirus-Zijstaptic of last van knutselwoede?

Zijstaptic of last van knutselwoede?

Lijdt u aan Auto en/of Motor of knutsel virus? Heeft u een Tic of andere stoornis?
Op televisie zag ik laatst de ochtendgymnastiek bij omroep MAX.
Die mensen schijnen een Zijstap-Tic te hebben. Besmettelijk?
Fijn dat ik er nog niet mee besmet ben, want als je zomaar onverwachts een stap opzij doet kan het nog slecht met je aflopen in het verkeer of langs een ravijn.

Een Tic  hebben is niet zo fijn, maar…..het ligt er maar aan welke je hebt.
Ik heb er één welke grote invloed op mijn leven heeft, maar niet onaangenaam is voor mij. Iedereen die graag knutselt en/of van techniek houdt, kan namelijk ook een TIC hebben.
De mijne heeft veel weg van een virus, ook wel het “Knutselvirus” geheten.
Ik knutsel, schilder, bouw, sloop, repareer, restaureer en nog veel meer.
Als je dat hebt moet je echt stevig in je schoenen staan om onder andere je huwelijk in stand te houden. Of je partner moet dezelfde afwijking hebben en niets om geld geven.
Ik heb dat geluk niet, maar ze houdt heel veel van mij. Dat denk ik omdat ze bijna alles van mij en mijn hobby’s pikt. En anders zat ik nu waarschijnlijk in het park met een kartonnen doos als woning.

Het is een techniek-virus en veel mensen hebben het. Komt vooral voor bij mannen, al zijn er ook vrouwen die er wat van kunnen. Ik heb een nicht die alles haakt, zelfs haar meubelen en tuinvoorwerpen. Kleding, oliefanten, babyrommel, teveel om op te noemen. Zij heeft dan weer een man die alles goed vindt en dat is dan wel nodig in zo’n geval.
Het beheerst een groot deel van je leven en zorgt ervoor dat je nooit wat extra’s op je bankrekening hebt.  Altijd maar weer bezig met oude voertuigen of ander gepruts waar je eigenlijk niets aan hebt, behalve dat je lol hebt.

Meestal maakt je meer kapot dan heel, maar dat wisselt soms. In de loop van de tijd wordt je toch steeds handiger, maar maak je weer andere blunders waar je weer van leert. Het geeft grote ergernis als het weer eens niet lukt en je vrouw zegt “geef het nu maar op joh, ga iets nuttigs doen of zo. Het is zo zonde van je tijd“. Maar toch kun je er niet mee stoppen. Het heeft er misschien mee te maken, dat als na veel geklooi en gevloek bijvoorbeeld de motor start van een al lang opgegeven voertuig en een aangenaam gegrom je beloning is. Als het voertuig het dan goed doet heb je in de praktijk een vehikel dat meer vervuilt dan rijdt. Het enige wat ik ter verdediging zeggen kan is, dat ik meer sleutel dan rij en het een prachtig voertuig is om te zien. En ook nog dat ik een stuk erfgoed voor de wereld hebt veilig gesteld (goeie smoes). 

Tegen beter weten in is dit toch wat ik en veel anderen heel graag willen blijven doen. Zelfs in je slaap ben je er mee bezig en wordt soms wakker met een heel goed idee, welke in de praktijk dan vaak weer tegenvalt of compleet waardeloos blijkt natuurlijk.

Soms heb ik eens een financiële meevaller en ga ik iets maken dat al heel lang op mijn verlanglijstje staat. Laatst was dat een 3D-printer. Ook daarmee ging ik er weer veel tever in door. Heb er ondertussen al vier gebouwd met elk voor een specifiek doel of materiaal dat ik wil gebruiken maar praktisch onmogelijk blijkt. Als het dan toch lukt verschijnt weer dat euforisch gevoel waar het allemaal om draait . Het geld is er natuurlijk weer helemaal doorheen en toch heb ik daar geen spijt van. Mijn vrouw kijkt er soms meewarig naar, maar ze zegt er niets van.
Momenteel ben ik weer aan het kunstschilderen en schrijven geslagen. Niet dat het echt iets gaat worden, maar dat heb ik nu eenmaal in mijn hoofd. Ja, weer duidelijk dat virus dat mij leidt.

Ook verzamelen Homo Ludens (Latijn voor “spelende mens”) zoals ik,  veel meer dan we nodig hebben aan onderdelen, boeken, gereedschappen en oude apparaten waar nog hartstikke veel in zit om weer wat mee te maken. Zodat de werkplaats of schuur er van uitpuilt en liefst ook nog boven op zolder. Daar staan er ook nog oude computers, motorblokken,versnellingsbakken en andere troep in het stof.
Ondertussen staan er vijf oldtimers, twee dageleijkse auto’s, een motorfiets, vier fietsen en een step. Het is nuu zaak een gedeelte ervan weg te doen, want de ruimten, verzekeringen, apk’s, opslag en dergelijke vragen de nodige duiten.
Daarbij heb ik bijvoorbeeld ook nog eenband waarin ik speel en ondertusten 17 gitaren en versterkers heb staan. Ook daarvan ben ik een groot gedeelte aan het weggeven en verkopen. Alleen de gitaren die ik gebruik mogen blijven. Dan hebben we nog een stukje land om te tuinieren en kippen te houden. Ook daarvan al de helft afgestoten, want we gaan bina niet mee weg omdat het zo druk is met de klussen die moeten worden uitgevoerd. Kom je toch weer ergens waar ze gereedschappen verkopen zoals op een techniekbeurs, kringloop of zo,  kun je het weer niet nalaten om met een tas vol ervan naar buiten te lopen. Kan altijd nog eens van pas komen en achteraf ligt de helft ervan ongebruikt in de kast. Of je koopt het dubbel omdat je niet meer weet wat je eigenlijk allemaal hebt.
Het heeft wat mij betreft ook een mooie keerzijde. We vergeten hiermee onze problemen, ziekten en verplichtingen.  Eigenlijk willen we liever nooit volwassen worden en sommige vrouwen van mazzelaars zoals ik vinden dat nog leuk ook!
We spelen het liefst de hele dag en doen dat dan ook zodra we de kans krijgen.
Het levert allemaal geen zak op natuurlijk, maar dat is totaal onbelangrijk. Geld is van ondergeschikt belang. Je hebt er wel de hele tijd te weinig  van, maar ook daar wordt vaak wel weer iets op gevonden.

Dan heb je ook nog de echte verzamelaars natuurlijk. Zoals bijvoorbeeld treinen-verzamelaars, vliegtuigspotters, postzegelverzamelaars, zandverzamelaars, flessenverzamelaars, merkenverzamelaars, auto-miniaturen of blikkenverzamelaars en die zijn waarschijnlijk nog veel gekker dan ik. Maar wel gelukkig en dat telt.

  Jacques Mul 2008

Op waarheid berust verhaal

KLIK OP DEZE TEKST ALS U NOG EEN VERHAALTJE WILT LEZEN

Scrol omlaag voor strange and beautiful things