THE STARFIGHTERS BIOGRAFIE

Biografie (alle foto’s kunnen worden vergroot als u er op klikt)
Als een tekst blauw oplicht is het een link waarop je kunt klikken.
Muziek en achtergrond-informatie van ” THE STARFIGHTERS “.
Er is ook een foto-archief 
(klik op deze tekst als u daarheen wilt)
 Klik op deze foto voor muziek luisteren

Biografie Kort:
De Goudse band “The Starfighters” werd begin 1962 opgericht en was tot eind 1966 actief op de podia in het land.
In 1993 opnieuw actief geworden en definitief gestopt in 2009.
Net als “The Flying Rockets” waren zij aangesloten bij de Internationale Artiesten Combinatie en waren zij ook de begeleidingsband van o.a. Anneke Grönloh en Wanda.
In 1993 hebben de bandleden van toen elkaar weer opgezocht. Vanaf die tijd traden “The Starfighters” weer regelmatig op.
Gemiddeld eenmaal per maand. Zelf organiseerden zij ook regelmatig “Back to the sixties”-avonden in Gouda en omgeving.
Het repertoire van toen, bestond uitsluitend uit covers van muziek van eind jaren ’50, begin jaren ’60, zoals The Shadows (met en zonder Cliff), Buddy Holly, Fats Domino en Elvis Presley.
De band had toen nog steeds dezelfde bezetting als begin 60’er jaren en dat is redelijk uniek te noemen. Pas in 1998 is de groep uitgebreid met Jacques Mul voor ondersteuning van solo- en slaggitaar.
Bezetting in 2000:
John Verschut: zang
Joep Büsdorf: sologitaar & muzikaal leider
Piet Britsemmer: slaggitaar
Sjaak van Heeren: basgitaar
Willem Tillemans: drums & zang
Jacques Mul: solo- en slaggitaar

Na 2000 heeft Roy Soerioroseno Joup Busdorf vervangen als (gast) sologitarist. Drummer Willem Tillemans werd vervangen door Joop Sirre.COMPLETE BIOGRAFIE met links naar diverse namen en Items:
LET OP! U komt diverse links tegen welke als er op geklikt wordt extra info geven
De links in de teksten zijn meestal blauw of blauw

Even voorstellen: Foto 1962

Links achter het drumstel zit Corry Tillemans, vriendin van Wim. Links voor zit Piet Britsemmer.  Achterin staat Joep ( Busdorf) -zijn vriendin Rina Verkaaik, naast Piet Britsemmer zit John Verschut.  Achter John de vriendin van Sjaak (van Heeren) zijn broer Krina . Naast John zit Willem Tillemans.  Daarachter de vriendin van John, was een fan uit Nieuwerkerk heeft hij maar kort verkering mee gehad. Joep Busdorf kijkt achterom. Naast vriendin John staat Glijna – vriendin van Piet.Voor Glijna zit Sjaak van Heeren, naast Sjaak Piet’s  broer Hans en daar naast de manager- vader van Piet Britsemmer.  Broer van Piet en broer van Sjaak waren de Rodies die meereisden met de band   om alle praktische werkzaamheden te verrichten die noodzakelijk zijn om een liveoptreden mogelijk te maken.

In 1962 werd op initiatief van Piet Britsemmer  (slaggitaar) en
Joep Büsdorf (sologitaar) een band opgericht genaamd naar een beroemd gevechtsvliegtuig uit die jaren. Samen met John Verschut (zang),
Willem Tillemans (slagwerk) en Sjaak van Heeren (basgitaar) werd druk geoefend en steeds meer opgetreden. Het repertoire bevatte de op dat moment populaire muziek van Cliff Richard & The Shadows tot aan Buddy Holly en The Beatles toe. Het was de tijd waarin nog geen discoteken bestonden, de tijd waarin elke dansavond live muziek werd gepresenteerd. Dit soort dansavonden en talentenjachten met concurrenten als Rob de Nijs & The Lords,

Renée and his Alligators   en
The Jumping Jewels ,
vormden de achtergrond voor het toenmalige succes van The Starfighters.
Dit succes leidde onder meer tot een radio optreden in
Veronica’s Tienerbandshow  , toen nog vanaf het illegale zendschip in de Noordzee.
The Starfighters kwamen onder contract bij de internationale artiesten combinatie I.A.C, die door het hele land en zelfs daarbuiten tienerbandshows gaven met topartiesten zoals ZZ & de Maskers , Rob de Nijs & The Lords enz. The Starfighters zaten in het voorprogramma en begeleidden Anneke Grönloh  en Wanda .
Ook in België en Duitsland werd door The Starfighters regelmatig opgetreden.

Wie weet hoe hoog The Starfighters hadden kunnen vliegen… ware het niet dat eind jaren 60 door verhuizingen, militaire dienst en inmiddels gestichte jonge gezinnetjes vijand nummer een van iedere rockband, de groep terug op de grond brachten.

Toen Wim Tillemans in 1993 zijn zilveren bruiloftsfeest voorbereidde, vatte hij het plan op The Starfighters voor deze gelegenheid weer bij elkaar te brengen. Dit kostte de nodige moeite; sommige bandleden hadden elkaar in de tussenliggende periode nooit meer ontmoet. Desondanks was de reünie een succes, en werden op 19 december 1993 in precies dezelfde bezetting als destijds en deels met geleende instrumenten, vier nummers uit het repertoire van ruim 30 jaar geleden ten gehore gebracht.

Eenmaal de smaak te pakken wilden de bandleden weer samen verder. En al waren sommige bandleden  letterlijk hun wilde haren kwijt, hun streken wilden ze maar niet afleren. The Starfighters-revival was geboren. Inmiddels waren er al weer heel wat optredens achter de rug; en met succes. Vooral de Back to the Sixties avonden waren zeer succesvol. The Starfighters probeerden zoveel mogelijk het authentieke geluid van de jaren 60 te benaderen. Daarom gebruikten zij Fender gitaren uit de jaren 60 en ook buizenversterkers van Vox.  Daardoor klonkt het nog net zo origineel als in de zestiger jaren. Het repertoire bestond uit nummers van Cliff & The Shadows, Buddy Holly, The Beatles, The Rolling Stones, The Pretty Things, Direstaits en vele andere beroemde muzikanten.
The Starfighters zouden The Starfighters niet geweest zijn als ze geen speciale acts toevoegden aan hun optreden. Elk jaar een ander Thema.

1996
Er worden op de jaarlijkse  Fan-avonden steeds vaker gasten uitgenodigd.
O.a. Peter Kemner – zanger, een mistery gast, een 60thies dansgroep geeft demonstraties enz. Verder wordt er voortaan op elke Fan-avond een bijzonder act bedacht en uitgevoerd door de bandleden.

Voortaan is er ook een geluidstechnicus aanwezig bij de band.
De eerste was Piet van der Linden

Geluidsman Renée van Helvoort
Geluidsman Brian Meijer

1997
Zangeres Elzemieke van Hanswijk

zingt nu bij The Starfighters en John van Kleef  bespeelt het elektrisch orgel.

Vanaf 1998 kwamen er definitieve wijzigingen in de samenstelling van de band:

Maart 1998: Jacques Mul;
 
In maart 1998 werd de band met een vierde gitarist uitgebreid, n.l. Jacques Mul
Jacques ondersteunde de slaggitarist, de zanger en bracht met diverse solo’s de rauwere gitaarsound van Stones en Pretty Things in en speelde tevens mondorgel in de band. Vroeger was hij bekend van de band “The Highpost ” en ” Firegum  “uit Gouda.

24 oktober 1998 speelden The Starfighters samen met verschillende Goudse bands in de Turfmarktkerk te Gouda. Dit werd georganiseerd door Sjef van Berkel en Gerrie Schouten.


Het werd een groot succes waar iedereen het er nog lang over had.
Sjef heeft nog steeds zijn website  welke niet meer wordt aangevuld momenteel(25-7-2018) .
Verder traden nog twee bands op nl.We Try uit Gouda en The Silver Town Rythme Stars uit Schoonhoven.

WE TRY:
Eduard v/d Haven – Drums
Joop Slootjes – Bass
Joop Nobel – Vocal
Leo Slootjes – Solo
Jan Kok – Rhythm

Silvertown Rythme Stars:
Hans Zwijnenburg – Solo
Bas Zwijnenburg – Rhythm
Bep de Boer – Bass
Ton van de Wekken – Drums
Ad de Goei – Solo
Willem Lensen – Vocal

In 1998 begonnen The Starfighters met diverse act’s, zoals tijdens Beatle nummers werd er omgekleed en kwamen zij met lang haar het toneel op.The Starfighters spelen de Beatles nummers
Dat had zoveel succes dat er verder werd gedacht aan meerdere act’s op de jaarlijkse Fan-avonden. Vanaf die tijd werd er elke Fan-avond begonnen met een act.
Zo had je ook The Bobby’s Act      De   Vampier act

 Elvis Act      Zeven Buddy,s Act
De eerste speel-sessie was dan helemaal geweid aan het item.
Dat was voor de mensen telkens weer een verrassing welke hooglijk werd gewaardeerd. Zelfs is Elzemieke een keer achterna gezeten over het toneel door een Indiaan met grote hoofdtooi. De hilariteit was groot. Ook werd een bepaald nummer gespeeld waarmee lichtelijk de draak werd gestoken met een van de bandleden.
Joep Busdorf zong bijvoorbeeld het nummer Oeh AaH! In dit nummer was dit de enige tekst. Piet verzorgde daarbij enige kreten en John had een eendenfluitje als bijgeluid.
Het klonk dan als OehAAh-AAArch-kwaak. Lachen was het wel, maar deden we altijd eenmalig.

Januari 2000: Roy Soerioroseno;

Sinds begin januari 2000 heeft een van de oprichters van de band, sologitarist Joep Büsdorf , de groep wegens gezondheidsredenen verlaten. Zijn plaats werd ingenomen door Roy Soerioroseno. Roy staat in Nederland en daarbuiten bekend als een van de beste sologitaristen betreffende “Shadows”- muziek. Bruce Welch (rhythmguitarist van The Shadows) heeft medio 1993 besloten om een andere instrumentale groep op te richten onder de naam “The Moonlight Shadows”. Hij heeft uit het grote aanbod van sologitaristen uiteindelijk Roy uitgekozen, die de plaats van Hank B. Marvin mocht innemen.
Roy speelde buiten zijn eigen groep “F.B.I.” overigens ook bij “Johhny Lion & The Jumping Jewels” en “Johnny Kendall & The Heralds”, van wie in 1993 een CD is uitgebracht.
Tegenwoordig (2018) treedt hij nog steeds op met de Nederlandse band ” The Red Strats”.

1 maart 2000:  Joop Sirre;

Per 1 maart 2000 heeft er een wissel plaatsgevonden van de drummer.
Joop Sirre (een welbekende Goudse drummer), bekend van o.a. Painting House en Empty Hearts, nam letterlijk de stokjes over van Wim Tillemans die de band toen heeft verlaten.
18 maart 2000
Wim Tillemans neemt officieel afscheid van The Starfighters tijdens een optreden in buurthuis ” De Lustenburg”. De man die The Starfighters weer bijeen had gebracht.
Hij ging verder met John van Kleef als duo voor de Bonte Wever waar zij wekelijks hun optredens deden.

2000
Live op Radio  Gouwestad
Een programma dat door Cor van Eijk werd gepresenteerd
De opnamen van het programma waren goed genoeg om te worden gebruikt voor een CD.
        
Cor, nog hartelijk bedankt.
De opnamen zijn HIER (klikken) te beluisteren

Berkel Enschot Fan Meeting Cliff & The Shadows The Starfighters
The Starfighters spelen tijdens Berkel Enschot Fan Meeting Cliff & The Shadows

2001
T
ijdens optreden in Berkel Enschot kregen we een prijsbeker aangeboden van Joop Moen ter ere van 40 jaar The Starfighters. Piet Britsemmer heeft de beker in zijn bezit.

Joop vond de kwaliteit van The Starfighters in die mate dat deze beker tercht werd uitgereikt.


Joop Moen organisator van Cliff Richard & Shadows fanmeeting,
samen met de huidige organisator zanger Ferry Nice

30 april 2009:
De Starfighters zijn sinds 30 april 2009 definitief gestopt!
De band is met een laatste optreden in goede harmonie uit elkaar gegaan.
The Star-Fighters waren moe gestreden en gingen naar huis.
Af en toe een kleine opleving in de vorm van een gast-optreden doen ze zo nu en dan, maar daar blijft het bij.
Op Youtube wordt momenteel een serie video’s geplaatst van The Starfighters.
Klik op het plaatje voor toegang! Dan vindt u diverse Playlists

De video’s zijniet professioneel opgenomen, maar goed te bekijken en vooral te beluisteren.
Ook komen er geluidsopnamen welke bij radiostation en in eigen beheer goed zijn vastgelegd.

The Starfighters brachten drie keer een CD uit.
First Flight, Still Flying en Live op Radio Gouwestad

In 1999 werd er een tweede CD gemaakt in eigen beheer.
Sjaak van Heeren heeft persoonlijke apparatuur aangeschaft om digitaal spoeren apart te kunnen opnemen. In de oefenruimte in Moordrecht en bij hem thuis werden de opnamen opgenomen.

Jacques Mul is momenteel bezig alle informatie, audio en beelden van ” The Starfighters ” te publiceren.
Elke maand zal er meer informatie te vinden zijn.
Kijk daarom regelmatig of er weer nieuwe informatie, videoos, audio en documenten zijn toegevoegd.

 

Laatst bijgewerkt: 27-9-2018

Scrol omlaag voor strange and beautiful things