WILLEM TILLEMANS

Deze pagina is gewijd aan Willem Tillemans. Een veelzijdig muzikant en zanger.

Biografie “Willem Tillemans”
Willem was al op jonge leeftijd met z’n neus in de muziek gevallen.
Al vroeg in de jaren 50 hadden ze thuis een pick-up en daar maakte Wim veel gebruik van. Zijn vader was in die tijd best wel ‘modern’ te noemen wat betreft zijn muziek voorkeur en kocht dan ook veel platen. Daar is Willem z’n interesse begonnen voor allerlei soorten en genre’s van muziek; van Bing Crosby tot het Kozakken-koor en van Doris Day tot het bekende duet uit “De Parelvissers.
En zo zat hij op z’n 9e jaar al volop in de muziek. Wim kreeg een mondorgel opleiding bij muziek-vereniging  ‘Crescendo’. Zo ging hij op z’n 10e jaar met deze vereniging op tournee naar Duitsland.

Op 12 jarige leeftijd kreeg Willem belangstelling voor de ‘Pop’ muziek. Artiesten als Elvis Presley en Buddy Holly deden in deze tijd hun entree op het Europese vaste land. Omstreeks die tijd was Willem samen met een aantal andere jongens een bandje begonnen: “The Rocking Dynamites”. Helaas was dit avontuur geen lang leven beschoren.

Na een rustige periode kwam Willem bij clubhuis “De Mussen” in de Komijnsteeg verzeild. Hier liep hij Piet Britsemmer en Joep Bűsdorf tegen het lijf. Deze twee jongens maakten samen al muziek en zochten nog een drummer. Welnu, dit was niet tegen een dove gezegd. Willem was als een speer gaan leren drummen (tot grote ramp van sommige omwonenden) en zo werden “The Starfighters” geboren.
Dit avontuur liep 6 jaar lang met veel succes totdat de verplichte diensttijd deze formatie uit elkaar trok. Daarna was het ruim 30 jaar rustig op het muzikale gebied.

Het was voor z’n 25 jarig huwelijksfeest dat Willem besloot om de band maar weer eens bij elkaar te halen om op deze gelegenheid weer eens gezellig met elkaar te ‘Jammen’; en het bloed kroop waar het niet gaan kon. Het beviel ze allemaal wel goed en besloten hiermee door te gaan. Toen “The Starfighters” wat vaker op gingen treden kwamen zij John van Kleef tegen die werd uitgenodigd om als ‘gast’ toetsenist deze band muzikaal bij te staan.

Maar ook de vriendschap tussen John en Willem groeide snel uit tot een onuitputtelijke bron van muzikale ideeën. John wist bijzondere muzikale komposities en arrangementen te creëren terwijl Willem een uitstekend tekstdichter bleek te zijn.
En zo hadden die twee nogal eens contact. Maar Willem, de jaren 60 man die hij is, moest en zou John ervan overtuigen wat John mistte. John speelde immers all-round populaire muziek voor bruiloften en partijen en had zich nooit verdiept in het 60er jaren genre. Hij wist van Kleef hier warm voor te maken en het resultaat hiervan is een fris nieuw Duo: “The Firestarters”.

Anekdote van Willem
Willem bij The Firestarters

Laatst bijgewerkt: 19-10-2018

Scrol omlaag voor strange and beautiful things